Timpul nu trece mai repede, ci sufletul nu mai este la modă

Toți cei cu care am stat de vorbă în ultima vreme pe acest subiect spun aceleași lucruri: timpul trece prea repede, nu mai am timp să fac nimic, nu știu cum au trecut ultimii ani. Și toți au aceleași explicații: s-a micșorat timpul, fenomenele naturale etc. Eu cred că nu s-a schimbat nimic altceva decât percepția noastră asupra timpului. Și asta doar din cauza faptului că sunt aproape tot timpul „conectați” (computer, telefon, TV).

Instrumentele de comunicare au devenit tot mai performante și, din această cauză, suntem expuși unui volum de informații mult mai mare decât putem procesa. Nu avem timp să gândim ceea ce facem pentru că trebuie să luăm prea multe hotărâri știind prea multe lucruri. Au grijă să ne ocupe atât de mult mintea încât să nu mai avem „resurse” pentru altceva. De aceea oamenii se înstrăinează tot mai mult, chiar și în familie, de aceea nu mai citim, nu ne mai opunem guvernanților, nu ne mai creștem copiii ș.a.m.d.

Oamenii care atunci când ajung acasă nu deschid televizorul să vadă știrile, nu dau drumul la calculator să-și verifice mail-urile, ci își petrec timpul cu cei dragi (jucându-se, gătind, văzând un film, vorbind, plimbându-se în parc etc.), citind, întâlnindu-se cu prietenii sau altceva de acest fel, nu au senzația că timpul trece prea repede. Fiind tot timpul conectați la ceea ce vor ei, trăim secolul vitezei, devenim tot mai egoiști și ignorăm cea mai importantă parte a noastră: sufletul. Un om care nu-și hrănește sufletul este un om gol.

Așadar totul depinde numai de noi. Nu alții sunt vinovați că ne lăsăm teleghidați. Trebuie doar să înțelegem cât de important este sufletul nostru și să-i facem pe plac. Altfel vom ajunge roboți care execută comenzi, iar ceea ce este mai uman în noi va deveni indezirabil, demodat și retrograd.

2 thoughts on “Timpul nu trece mai repede, ci sufletul nu mai este la modă

Lasă un răspuns