Organizarea unei conferinte de presa cere in primul rand bun simt

Conferintele de presa fac parte din viata zilnica a jurnalistului. Oricat de mult ne-ar placea sau nu fara ele nu se poate face presa nicaieri in lume. Pentru unii sunt corvoada si chin „inutil”, pentru altii sunt placere si motiv de bucurie. O parte dintre ziaristi se duc mai mult pentru cadouri, o alta parte se duc sa se informeze. Oricum am discuta despre acest subiect trebuie sa recunoastem ca ele sunt o necesitate.
Diferentele dintre conferintele de presa sunt date de catre cei care le organizeaza. Ei conteaza mai mult chiar decat evenimentul in sine. Daca esti profesionist faci din orice un eveniment de presa. Noi romanii suntem in urma chiar si la acest domeniu care, pentru ca nu a fost pe lista impusa de Uniunea Europeana pentru aderare, nu prea a fost luat in seama. Nenorocirea apare atunci cand in conferinta respectiva sunt implicati si cetateni straini. Noi ne cunoastem poamele.
De-a lungul timpului am participat la conferinte de presa de toate felurile. Am avut placerea sa vad si oameni de PR care stiu sa-si faca bine meseria si altii care doar au impresia asta. Am vazut ce inseamna sa organizezi o conferinta care sa impresioneze toti invitatii si cum poate fi distrus un eveniment important. Ceea ce nu reusesc sa inteleg este cum pot unii organizatori sa nu inteleaga faptul ca ei sunt gazdele, iar invitatii sunt oaspeti? Cum au reusit sa ajunga la 25-30 sau chiar 35 de ani si sa nu stie cum trebuie sa te porti cu oaspetii tai, mai ales atunci cand ai interesul sa promovezi ceva prin intermediul lor?
Nu ma refer aici numai la cadourile pe care le dai (desi toti stim ca si ele sunt importante), ci la felul in care ii tratezi: transport, mapa de presa, socializare, raspunsuri la intrebari etc. Daca organizezi o conferinta de presa intr-un loc mai putin accesibil trebuie sa oferi transport gratuit. Daca evenimentul are loc in Bucuresti nu il pui la ora 8 sau 9 dimineata cand, din cauza traficului, poti fi aproape sigur ca nu vor veni prea multi.
In afara comunicatului, mapa de presa trebuie sa cuprinda ceva de scris si un carnetel pentru ziaristii care nu au aflat ca trebuie sa aiba asa ceva  intotdeauna la ei. Cand primesti invitatii este de bun simt sa le ceri si sa le dai o carte de vizita, nu sa spui ca le-ai uitat acasa (cum obisnuiam in scoala cand nu ne facem temele). Toti cei care fac parte din echipa organizatorica si din prezidiu trebuie sa aiba ecusoane care sa dezvaluie cine si de unde sunt.
De cand vin si pana incepe conferinta de presa, chiar daca oferi sau nu o cafea ori un ceai, este normal sa socializezi si cu ziaristii, nu doar cu cei care vor sustine conferinta. In mod obligatoriu trebuie ca la sfarsitul evenimentului sa acorzi timp pentru intrebari si raspunsuri pe care sa le dai la obiect, nu evaziv si publicitar. Daca ai asigurat transport pentru a-i aduce pe oameni este firesc sa il oferi si pentru a-i duce inapoi de unde i-ai luat. Si lista poate continua…
Dragi PR-isti, nu credeti ca toate acestea sunt firesti si de bun simt? Nu vi se pare ca trebuie sa gasiti un spatiu potrivit evenimentului pe care il promovati? Nu considerati ca daca vreti sa aveti rezultate pozitive puteti incepe prin a oferi respect celor pe care voi i-ati invitat? Daca nu stiati, nu toti ziaristii vin la conferinte pentru mancare si cadouri. Unii vrem doar sa ne facem treaba cat mai bine.

One thought on “Organizarea unei conferinte de presa cere in primul rand bun simt

Lasă un răspuns