Fumătorii sunt discriminaţi la angajare

Cele mai mari trei discriminări din România sunt după sex (femeile primesc mai puţini bani decât bărbaţii pentru acelaşi post şi aceeaşi muncă), după convingerea politică (în instituţiile statului dacă nu eşti din partidul politic care „trebuie” eşti dat afară) şi după religie (în firmele deţinute de baptişti sau alte astfel de „secte” nu sunt angajaţi decât cei din biserica lor). Totuşi, acestea nu sunt singurele discriminări din ţara noastră frumoasă, dar plină de oameni urâţi. Una dintre ultimele discriminări aflate acum la modă este cea „după fumat”. S-au găsit patroni justiţiari care vor să facă educaţie cu parul şi nu te angajează dacă eşti fumător.
Ţi se spune „nu este un criteriu eliminatoriu, dar se ţine cont de el” fără să înţeleagă că această atitudine este una de încălcare a unui drept contituţional – dreptul la muncă. Nu îi interesează dacă îţi faci treaba bine şi la timp, ci dacă eşti fumător. Aceşti patroni merg pe ideea preconcepută că eşti mai puţin productiv dacă ieşi la ţigară din când în când. Asta ca să nu mai vorbim despre acei colegi care vorbesc pe la colţuri sau chiar cu şefii că ei muncesc mai mult decât tine pentru că nu îşi iau pauze de ţigară. Nu contează că unii dintre ei stau în faţa calculatorului şi se fac că muncesc doar ca să dea bine, ci faptul că nu sunt fumători.
Această atitudine prostească şi ilegală este foarte nocivă pentru că nimeni nu are dreptul să îi spună altuia ce are voie să facă cu viaţa lui. Atât timp cât alegerile mele nu afectează viaţa altora este dreptul meu de a face doar ceea ce vreau. Românii ar trebui să înţeleagă că nu ştiu mai bine ce ar trebui să facă alţii şi ar trebui să se uite mai mult la ei înşişi. De ce ne interesează mai mult capra vecinului şi paiul din ochii altora!? Discriminarea, de orice fel ar fi, este ilegală şi nocivă. Ar trebui să nu mai încercăm să schimbăm lumea, ci doar pe noi înşine.

3 thoughts on “Fumătorii sunt discriminaţi la angajare

  1. cunosc o domnisoara care se lauda ca ea este capu' la hr la skin. atata lipsa de profesionalism, va jur, nu am vazut. se mai si lauda in fata mea ca nu angajeaza fumatorii 🙂 asta ca o sa fac de rusine: iuliana donciu asistent hr skin

  2. nu înţeleg ce vrei să spui, iar numele de la sfârşit nu ştiu dacă este al tău sau al persoanei despre care vorbeşti. nu am dat exemple pentru că pe mine mă îngrijorează "fenomenul" în general. cei care fac asta ar trebui să se gândească de două ori înainte şi să fie corecţi. ar trebui să analizeze rezultatele muncii oamenilor fără prejudecăţi de genul fumător, baptist, femeie sau psd-ist.

Lasă un răspuns