Cartoful făcător de minuni

Eliza Cristina, Cristine – cum se alintă, este profesoară la liceu. Nu a fost căsătorită, are în jur de 30 de ani, părul blond spălăcit pe care îl ţine prins în creştet, ochii mari, sprâncenele înalte, zâmbetul timid şi faţa rotundă. Este o fată slabă, albă şi sensibilă. Însă este foarte puternică la serviciu; nu le poate permite elevilor să-i distrugă viaţa. Trebuie să-i domine şi să le arate cine dictează, iar ei trebuie să asculte şi să-i execute comenzile fără comentarii imbecile. Acolo trebuie să fie puternică, nu are de ales, dar acasă este credincioasă; crede în Fecioara Maria. Fără Ea şi fără biserică nu ar putea răzbate prin viaţă.Are multe probleme. Vine de la şcoală foarte obosită pentru că se chinuie să fie dură când este atât de bună şi de iubitoare. Îi urăşte pe tinerii ăştia scăpaţi din mână care nu ştiu decât sex, bani şi maşini. Iar ea îşi dă tot interesul pentru a-i învăţa şi nu o apreciază nimeni. Nici măcar colegii nu vor să vadă cât de mult face pentru elevi şi cât de serioasă este în a-şi face datoria. Oameni invidioşi. Nimeni nu o înţelege, poate de aceea a devenit aşa singuratică şi izolată. Dar nu, nu ea vrea să se izoleze, ci o exclud oamenii răi (fără credinţă-n Dumnezeu şi-n Sfânta Fecioară). Numai la partea materială se gândesc. Parcă nu au suflete. Sunt nişte diavoli cu feţe umane. Sunt conduşi de diavol; nu mai au scăpare.
Pe când ea este foarte credincioasă şi se sacrifică pentru toţi, chiar dacă ei nu vor să vadă asta. Diavoli nenorociţi care ar trebui să sufere! Dar este un băiat care se poartă ciudat; un prieten mai vechi. Se uită insistent la ea ore întregi şi încearcă să o protejeze. Aşa simte. Dar ea nu înţelege de ce face aceste lucruri. Parcă i-ar plăcea de el că este foarte liniştit şi retras. Dar nu poate face nimic pentru că el este cu o femeie grasă, bătrână şi urâtă. Nici el nu poate lua măsuri pentru că vrea să o protejeze. Baba i-ar putea face mult rău; ar putea chiar să o distrugă dacă ar vrea. Este o femeie rea care face lucruri necurate: vrăji. I-a povestit el că atunci când mănâncă ce îi dă ea tremură şi este legat de ea deşi nu îl atrage deloc. Bietul băiat este nenorocit, iar ea nu are nicio putere.
Totuşi, ar putea să-i arate crucea din cartoful ei. Numai asta l-ar putea elibera de vrajă. Dar nu ştie dacă Fecioara Maria îi dă voie pentru că Ea i-a trimis cartoful făcător de minuni. Ar putea să o întrebe, dar îi este frică să nu i-l ia înapoi. Fără el nu ar mai putea trăi; nu ar mai putea supravieţui într-o lume plină de răutate, invidie şi egoism. Dar trebuie să îl ajute cumva şi pe cel pe care îl îndrăgeşte. Nu-l poate lăsa în voia scorpiei negre care îl va distruge. Nu-i va da voie să plece pentru că este singura ei speranţă pentru a se mărita. Trebuie să facă ceva, dar ce? Că este mică şi slabă, iar vipera este mare şi puternică.
Vrăjile diavolului sunt periculoase şi este posibil să-i distrugă crucea din cartof; îngerul ei păzitor. Totuşi o să încerce să i-o arate băiatului care o iubeşte. Da, asta trebuie să fie! O iubeşte dezinteresat şi curat. Altfel nu s-ar uita în ochii ei atât de adânc şi de prelung. Parcă strigă după ajutor. Cartoful ei făcător de minuni îl va salva. Numai bine că într-o zi vine pe la ea şi se plânge de tratamentul la care este supus de vrăjitoare. Cristine prinde curaj, se roagă în gând la Sfânta Fecioară şi îi arată crucea din cartof. El izbuneşte într-un râs eliberator şi i se destăinuie sincer că a avut o revelaţie: ei trebuie să fie împreună pentru că ea l-a scăpat de diavol cu cartoful făcător de minuni. Tocmai de aceea trebuie să se iubească total chiar atunci pentru a pecetlui victoria împotriva diavolului.