Ziariștii din provincie – între emigrare și blazare

Ati vazut cum arata ziarele locale? E o diferenta enorma intre ele si cele bucurestene. In primul rand te izbeste aspectul neglijent si lalai. Am fost in multe delegatii in tara si am luat ziare in fiecare oras pe unde am trecut. De fiecare data mi-au dat impresia unor fituici ilegaliste tiparite in subsolurile unor case conspirative comuniste. Nu inteleg de ce nici acum, dupa atatia ani de la Revolutie si dupa intrarea in U.E., patronilor de ziare locale nu le pasa de produsul pe care il arunca pe piata. Fonturile sunt banale si urate, fotografiile parca sunt facute cu aparate de unica folosinta, culorile sunt alese la intamplare, layoutul este scolaresc s.a.m.d..
Scuza ca in provincie oamenii nu au pretentii mari este jalnica pentru ca si acolo ajung cotidienele centrale. Ca sa nu mai spun ca multi dintre ei sunt plecati in Bucuresti (scoala, afaceri, tratamente medicale etc.). Si, din cate stiu, ziarele locale au pierdut multi cititori in favoarea celor bucurestene. Niciunul dintre aceste motive nu pare sa intereseze proprietarii ziarelor din provincie. Probabil ca interesele economice sau politice sunt prea mari ca sa mai tina cont si de astfel de amanunte insignifiante.
Ajungand la calitatea editoriala a acestor fituici trebuie sa remarc ca este la acelasi nivel cu salariile pe care le primesc ziaristii locali. Toti stim ca veniturile lor sunt mici, ca in provincie nivelul salarial din toate domeniile este foarte scazut. Probabil de aceea nu isi da mai nimeni interesul; nu merita. Acest lucru combinat cu interesele economice si politice ale patronilor fac ca ziaristii sa nu aiba posibilitatea de a alege intre stilurile de presa pe care le pot folosi. De aceea de multe ori nu pot face un un reportaj sau o ancheta pe subiectul zilei, desi unii dintre ei sunt ziaristi buni.
Asa se intampla ca le mai raman doar doua variante: emigrarea in capitala sau blazarea. Din pacate emigrarea este din ce in ce mai putin posibila pentru ca este o mare concurenta si aici, iar costurile traiului mai mari. Iti trebuie mult curaj si vointa pentru a putea lua o asemenea hotarare. De aceea, varianta aleasa de obicei este blazarea. Si atunci ne mai miram de calitatea indoielnica a presei din provincie… Mai bine se fac taximetristi ca este mai rentabil. Eu am ales emigrarea.

4 thoughts on “Ziariștii din provincie – între emigrare și blazare

  1. Ai dreptate, i mie imi place sa cumpar ziare locale cand mai merg prin tara, si imi aduc aminte ca odata am luat unul din Craiova( nu mai stiu cum ii zice dar era destul de popular, ca il aveau toti aia care impart ziare la semafor). Am dat 1 leu pe el, dar mi-a parut rau. Genul ala de ziar in care scrisul curge de sus pana jos, si care te plictiseste de la pagina 2. Pacat, ca la cat de voluminos era, puteai sa juri ca e Anuntul, cred ca avea vreo 30 de pagini…

Lasă un răspuns