Vreau să-mi iau un aparat foto. Ce îmi recomanzi?

Am fost interpelat de multe ori cu expresii de tipul: „Vreau să-mi iau un aparat foto. Ce îmi recomanzi?” sau chiar cu „Care este mai bun Canon sau Nikon?”. Deși probabil i-am dezamăgit pe cei care m-au întrebat astfel de lucruri, răspunsul nu poate fi niciodată camera X sau Y, ci întotdeauna răspunsul înseamnă mai multe întrebări. Un fotograf profesionist nu va da o astfel de recomandare până nu va afla ce vrea celălalt să facă cu aparatul foto. De aceea, prima întrebare este: „Pentru ce ai nevoie de o cameră foto? Poze cu prietenii sau familia ori vrei să faci bani cu ea?”.

Canon-Nikon

Toți ne dorim cele mai bune lucruri, dar trebuie să ne întrebăm dacă avem nevoie de ele. Dacă dai sute sau mii de lei pe o cameră foto DSLR și tot felul de accesorii pentru ea, dar o folosești pe modul automat, este mult mai bine din toate punctele de vedere să-ți cumperi una compactă care face aproape același lucru. Dacă nu ai nevoie de o calitate foarte bună a imaginii, nu ai nevoie de un DSLR. Pasionați de fotografie sunt foarte mulți, dar asta nu înseamnă că toți au nevoie de un DSLR. O cameră compactă este mai mult decât suficientă pentru poze de vacanță, flori, animale sau peisaje pe care le vei vedea doar pe monitorul unui computer o dată la 10 ani.

În afară de costuri, trebuie să ne gândim și la greutate și volum. DSLR-urile (chiar și fără obiective suplimentare, trepied, bliț extern, filtre șamd) cântăresc mult mai mult decât camerele foto compacte și sunt mult mai mari. În plus, necesită o atenție deosebită la transport pentru că sunt mai sensibile la lovituri și căzături. Așadar, dacă faci un traseu pe munte, în afară de bagajele obișnuite din rucsac, trebuie să cari și o geantă cu DSLR-ul de care trebuie să ai mare grijă. Pe când o cameră compactă o bagi în buzunar și nici nu simți că e acolo. În plus, cine stă după tine pe munte și ce chef ai tu să faci setările manual de fiecare dată, în funcție de condițiile de lumină?

Iar achiziționarea unui DSLR atrage după sine investiții continue în toate celelalte de care ai nevoie și pe care le-am enumerat mai sus. Un DSLR nu va putea fi utilizat la capacitățile sale maxime cu un obiectiv de kit. Măcar pentru protecția lentilei și tot trebuie să-ți iei un filtru UV. Noaptea la focul de tabără vei avea nevoie de un trepied. Apoi, cu cât iei mai multe, cu atât ai nevoie de o geantă mai mare. Și lucrurile se complică aproape la infinit. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că pentru anumite tipuri de fotografie trebuie să înveți și să folosești un soft de prelucrare de imagine. De exemplu pentru fotografia panoramică. Multe aparate compacte fac așa ceva singure. Și să vezi bucurie când se strică și trebuie dus la reparat sau curățat!

De aceea trebuie să te întrebi dacă ai cu adevărat nevoie de un DSLR, dacă ai răbdare să înveți să-l folosești, dacă ai timp să ieși la fotografiat, dacă ai bani de dat pe accesorii etc. Am văzut mulți români prin parcuri sau pe la evenimente cu camere DSLR și obiective tele, dar pe care le țin pe modul automat. Fotografia este o meserie scumpă, nu un moft. Să vrei să epatezi cu ditamai camera foto, dar să te faci de fapt de râs, nu cred că este plăcut. În plus, asta îți arată și frustrările, așa cum sunt destui români mici de înălțime care și-au luat mașini 4X4 cât mai mari. Nu vei vedea niciodată un fotograf profesionist cu lentile mari la cameră doar pentru a se da mare, ci doar dacă are nevoie de ele. Așadar, înainte să îți cumperi o cameră foto gândește-te bine ce vrei să faci cu ea!

Avantaje DSLR:

– calitate foarte bună a imaginilor,

– foarte multe accesorii,

– multe posibilități de prelucrare a imaginilor.

Dezavantaje DSLR:

– greutate și volum ridicate,

– costuri mari (achiziție, accesorii, întreținere),

– timp învățare utilizare (cameră și softuri prelucrare imagini),

– grijă mare la transport,

– timp mai mare de reglare a setărilor.

Avantaje compact:

– cost mic (există doar cel de achiziție),

– greutate și volum mici,

– utilizare facilă,

– zoom mare,

– programe/scene multiple (panoramic, HDR, sport, portret etc.).

Dezavantaje compact:

– calitate mai slabă a imaginilor,

– mai puține setări manuale disponibile,

– posibilități limitate de prelucrare a imaginilor,

– lipsă accesorii.

2 thoughts on “Vreau să-mi iau un aparat foto. Ce îmi recomanzi?

  1. Care e parerea ta despre mirrorless si bridge. Ti se par struto-camile sau merita incercate ? Vad, de exemplu, bridge-uri cu zoom impresionant, care pentru mine unul conteaza f. mult, pt. ca fac poze pe munte, animale, actiune in general, nu sunt genul sa fac portrete in studio. Calitatea lor se apropie de dslr ? (nu ma refer la poze noaptea etc., ci la conditii normale).
    Mersi.

  2. Cu siguranță merită încercate chiar dacă sunt struțo-cămile prin definiție. Dar înainte de a te hotărî să achiziționezi unul, joacă-te cu ele în magazin și vezi dacă se potrivesc tipului/tipurilor de fotografie pe care le practici. Dacă nu ești fotograf profesionist sau nu trebuie să „dai bine” în fața clientului, aceste aparate sunt cele mai potrivite pentru un om care vrea mai mult de fotografii de vacanță și nu face bani din această meserie. Iar în condiții normale de iluminare ele se comportă onorabil, uneori chiar bine. Unde mai pui că sunt mai ușoare și sunt potrivite pentru căratul pe munte.

Lasă un răspuns