Teama de masina neagra

Desi au fost metode comuniste, intimidarea sau eliminarea fizica a jurnalistilor sunt folosite si in prezent in tara noastra. Teama pentru propria viata sau a celor din familie a ramas o realitate printre ziaristii romani. Daca scrii despre politica sau economie trebuie sa te gandesti de mai multe ori inainte sa publici ceva, mai ales daca vrei sa faci o dezvaluire negativa despre o persoana cunscuta in aceste domenii. Dupa ce publici cateva articole „mai critice” despre Basescu, Geoana, Boc, Patriciu etc. vei primi din partea colegilor, in gluma sau serios, replici de genul: „Ce te-a apucat ma? Vrei sa dea o masina neagra peste tine?”.
Asta in cazul in care poti publica astfel de articole. Pentru ca fiecare cotidian important are regulile lui nescrise din care afli ca nu poti scrie despre Basescu decat de bine, despre Patriciu de rau s.a.m.d.. Asadar, orice ai descoperit si oricate dovezi ai avea, nu inseamna ca vei putea publica. Stiu cazul unui ziarist care aflase ca S.P.P. functiona fara niciun temei legal, iar modul in care cheltuiau banii primiti de la buget nu putea fi verificat de nimeni. A scris omul un articol bine documentat, dar nu a fost lasat sa il publice nici la ziarul la care lucra, nici la altul. I s-a spus atunci sa se gandeasca la viata lui si a familiei: „Ti s-a urat cu binele? Vrei sa dea o masina neagra peste tine?”. Dupa foarte scurt timp de la eveniment a fost data legea de infiintare si organizare a S.P.P. printr-o ordonanta de urgenta.
Daca te legi de cine nu trebuie iti maresti considerabil sansele sa ai probleme. Aceasta teama indusa ziaristilor este de neconceput in secolul XXI intr-o tara aflata in Uniunea Europeana si care se audeclara libera si democratica. Aceasta situatie este inacceptabila. S-a vazut extrem de bine opresiunea presei din perioada P.S.D.-ista dintre 2000 si 2004 cand nu avea voie nimeni sa scrie de rau despre guvern. Atunci s-au intamplat si toate acele „evenimente neplacute” cu ziaristi batuti si amenintati. Apoi, dupa 2004, schimbarea a fost majora, presa avand iar „voie” sa scrie despre cei care ne conduc.
Un alt ziarist mi-a povestit ca la alegerile din 2000, castigate de P.S.D., a gasit la o ghena de gunoi din centrul Bucurestiului mai multi saci cu voturi pentru partidele concurente P.S.D.. A facut si fotografii, dar nu a avut curajul sa publice nimic pe aceasta tema. Nici macar nu a incercat acest lucru si s-a vazut apoi in atitudinea guvernului fata de presa ca a avut dreptate sa nu o faca. Cu siguranta ar fi avut „probleme”, el si/sau familia lui. Asadar, faptul ca nu apar in presa multe dintre „adevarurile” care ne inconjoara nu este doar vina jurnalistilor.
Teama aceasta este normala pentru orice om, inducerea ei este anormala. Este aberant ca politicienii sau oamenii de afaceri care gresesc sa faca presiuni asupra presei pentru a nu se afla ce au facut. In orice tara normala la cap cine greseste isi asuma urmarile. Asa cum se intampla in statele vestice unde auzim despre demisii pentru ca au fost prinsi cu amante sau condamnari la inchisoare pentru devalizare. Asadar, dragi politicieni si oameni de afaceri renuntati la a mai fi romani, asumativa urmarile faptelor voastre si lasati ziaristii sa isi faca treaba linistiti!

12 thoughts on “Teama de masina neagra

 1. Da, intr-adevar in multe domenii se practica asta, dar in presa se simte cel mai tare si pana la urma ne afecteaza pe toti. Ne miram apoi ca sunt cazuri flagrante de coruptie pe care presa ori nu le dezbate ori le trateaza ca pe niste subiecte fara importanta.

 2. Presa e impartita pe sfere de influenta. Avem noroc ca Base ori altii nu fac presiuni chiar asa de mari ca pe vremea lui Nastase, ca nu mai scapa in presa nimic. Imaginati-va insa ca vine la putere din nou psdul. Ne luam adio!

 3. nu am sa uit cum am ajuns sa particip la un meeting cu flori si ziare in maini intr-o vara in Budapesta. tinerii au iesit cu sutele in centrul orasului pentru simplul fapt ca un jurnalist avea viata si familia in pericol de ceva timp pentru ca avea un stil mult prea „indraznet” de a scrie anchetele despre diversi oameni de afaceri…
  poate daca am da pungi de seminte si cola pe gratis la Universitate, am mai aduna niste sute. de oameni. tristi.

 4. Romanii nu au avut niciodata „spirit de echipa”, mits. Din pacate, suntem prea putini care ne zbatem sa facem ceva bun in tara asta si suntem priviti de ceilalti ca niste razvratiti carora nu le convine nimic. M-am saturat de cei care imi spun inocenti: „Tie nimic nu iti convine!”. Nu vor sa inteleaga ca vreau doar ca totul sa iasa mai bine decat este. Culmea este ca cei care se straduie sa faca ceva bun nu au functii de conducere, nu au „putere”.

 5. Asa este Dane, trebuie sa dam o lovitura de stat si sa punem oamenii de valoare acolo unde le este locul. Cei vesnic nemultumiti vor avea intaietate si li se va acorda dreptul de a decide ce e bine si ce nu.
  Ziaristii amenintati cu moartea vor primi de la stat un pluton de legionari ca sa-i pazeasca.
  Sunt multe de facut, nu trebuie decat sa ajungem noi la putere si le aratam lor… mama lui de sistem!

 6. Stimabile care te dai sfant. Acest blog are ca scop declarat discutia desPRE PREsa. In niciun caz atacurile gratuite si imature la adresa autorului. Daca nu esti capabil de opinii proprii si argumentate despre temele propuse in articole, te rog sa te defulezi in alta parte. Nu te-am cenzurat pana acum si nu o voi face nici de acum incolo pentru ca nu vreau sa te opresc din a arata si altora cine esti cu adevarat. Dar, daca nu ai altceva de spus decat sa fiiiiiiiiiiiiiiiiii impotriva mea fara sa conteze ce scriu, mai bine vezi ca poate ai treaba si te retinem.

Lasă un răspuns