Ora Pământului – penibil și rușinos

IMG_1751De ceva ani a devenit evidentă țiganizarea românilor în ceea ce privește comportamentul. Chiar și așa, am sperat ca măcar anumite manifestări sociale și culturale să nu fie atinse de această boală. În seara aceasta am vrut să văd cum este sărbătorită Ora Pământului (OP) în București. Așa că am fost la Universitate, unde Facultatea de Geografie se lăuda că va aprinde lumânări la geamuri, și în Parcul Herăstrău, unde se lăudau organizatorii OP că vor face minuni. La Geografie era aprinse câteva lumânări la unele ferestre de la ultimul etaj așa că am dat fuga în Herăstrău.

Acolo ce să vezi! Câteva zeci de lumânări stinse, de care nu avea nimeni grijă să stea aprinse, și câțiva zeci de oameni care petreceau cu mâncare și băutură. Adică era ca la priveghi sau, cum este de ceva vreme, ca la pomenile electorale din preajma alegerilor. Nimeni nu te băga în seamă, nimeni nu-ți dădea vreun pliant, nimeni nu încerca să stea de vorbă cu tine și să-ți explice de ce sunt lumânările alea acolo și să încerce să te aducă pe calea cea bună aprinzând focul responsabilității sociale din tine. Lumea chefuia la grătar și la băutură. Țigănie. Ca să nu mai zic despre faptul că la 21:15 ei strângeau deja lumânările în saci de gunoi, deși evenimentul trebuia să țină cel puțin între 20:30 și 21:30 (ora oficială).

IMG_1726Îmi amintesc că în urmă cu mai mulți ani, când am aflat prima dată despre această acțiune în țara noastră, i-am găsit în Parcul Carol pe organizatori cu sute, dacă nu peste mie, de lumânări aprinse, cu oameni care îți dădeau un pliant și îți spuneau ce se întâmplă și de ce este bine ca măcar o oră pe an să ne debranșăm de la curent. Acela era un eveniment de care să fii mândru și să te bucuri. Îți dădea speranță și te făcea responsabil. În ritmul acesta cred că foarte curând va deveni o rușine în România să participi la acest eveniment. Asta chiar dacă Ora Pământului este o inițiativă foarte bună și utilă la nivel mondial, chiar dacă luăm în considerare numai efectul de conștientizare a populației asupra problemelor pe care le-am creat mediului.

Parafrazând sloganul campaniei OP din acest an („Eclipsa de bec stinge lumina”), trebuie spus că „Eclipsa de bun simț a stins Ora Pământului în București”.

2 thoughts on “Ora Pământului – penibil și rușinos

 1. Dincolo de critici si de observatiile pe care le faci cu regret in legatura cu manifestarile sociale si culturale din Romania, articolul si comentariul tau denota, in mod clar, implicare. Aceasta ne bucura foarte mult. Desigur, am fi preferat si implicarea ante-eveniment, asa cum am observat ca ai facut la actiunea din 2008. Insa nu respingem critica. Intre noi fie spus, a propos de jurnalism, se stie faptul ca adoptarea unei pozitii argumentative de tip „contra” are niste avantaje. Imi doresc, totusi, si sunt convins ca asa este, ca articolul sa fi venit, sincer, din spirit civic si din simt estetic, ambele vizibile pregnant la oamenii pasionati de arte – fie si arta fotografica, si nu din dorinta de diferentiere, de a face valva si a genera astfel trafic si vizibilitate.

  Asa ca, tot cu sinceritate, doresc sa-ti nuantez cateva momente din filmul evenimentului, astfel incat ele sa fie mai bine incadrate si intelese.

  Activitatile din parcul Herastrau s-au desfasurat incepand cu orele 16.30, conform planului de eveniment aprobat in Sedinta Comisiei de Ordine Publica din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Aproximativ 30 de voluntari care purtau insemnele campaniei au impartit flyere si au purtat discutii cu persoanele care se aflau in parc. Personal, am facut si eu lucrul acesta. Probabil ca nu ai ajuns in parc atat de devreme. Daca s-ar fi intamplat asa, ai fi primit si flyer si informatii, precum si invitatia la actiunile de mai tarziu de la intrarea Charles de Gaulle iar, cam dupa o ora de stat acolo, ai fi fost cu siguranta inghetat. Am vazut expresiile celor prezenti care imparteau flyere, unii dintre ei fiind chiar cu copiii. Dupa cca o ora, erau vineti la fata si dardaiau. Despre copii, nu mai spun. Si nici despre grupul de biciclisti!
  Sunt convins ca, daca ai fi venit de devreme, tonul articolului ar fi fost exact opus: pe ger si vant puternic, oamenii constiinciosi fac actiuni de responsabilitate sociala. Te-ar fi impresionat.

  La 18.40 am plecat sa-mi schimb costumatia, pentru un interviu la DigiTV. Eram deja inghetat si ma durea capul de frig. Ma intrebam daca ceilalti vor rezista si daca lumea va ramane la eveniment, pentru ca imi era clar ca mai tarziu va fi si mai dificil. Incepuse deja sa cante formatia Themis si se auzea muzica frumoasa de flaut si clarinet.

  Dupa aproximativ 45-50 de minute in direct la DigiTV, intre 21.20-21.30 ii dadeam telefon colegei mele coordonator din parcul Herastrau si singura intrebare care imi tipa in minte era daca mai este cineva in parc. Colega mi-a spus ca este foarte frig si ca lumea a inceput sa plece, iar – la un moment – cam pe la 21.25 daduse semnalul strangerii, pentru ca pur si simplu nu mai rezistau de frig. Multe dintre colege nu-si puteau reveni nici la doua-trei ore dupa plecarea din parc.
  „Tigania” despre care spui tu ti-a fost, probabil, inspirata de faptul ca lumea se stransese in jurul gratarelor. La modul cel mai sincer, prezenta gratarelor acolo a fost elementul care a salvat evenimentul. Vantul (acelasi care tot stingea lumanarile) si frigul i-au facut pe cei prezenti sa se adune in jurul focului.

  Cei care au reusit sa ramana pana dupa ora 21.00 au fost eroi. Indiferent ca este vorba despre persoane din partea organizatorilor, sau despre cei veniti sa asiste. Fanfara a cantat de la ora 19.00 pana pe la ora 20.15. Venisera la coordonator si au spus ca nu mai pot canta fiindca le inghetasera degetele pe instrumente.

  Cat priveste faptul ca nu ai mai primit informatii la ora la care ai reusit sa ajungi, probabil ca se datoreaza presupunerii (ce-i drept, intemeiate!) ca persoanele prezente la ora 21.00 stiu deja despre campanie si despre eveniment, afland fie de la radio sau TV, fie din online, fie din interactiunile din parc in momentul primirii flyerelor. Am dicutat cu oamenii. Chiar si in pasii lor grabiti de frig apucau sa spuna ca este o campanie despre care au aflat si pe care o sustin, iar acele putine persoane care nu aflasera despre ea in acesti ani se bucurau ca exista semnale si preocupari in acest sens

  Observ ca faci o comparatie cu evenimentul din 2008. Nu ai idee cat de mult ne bucura ceea ce spui! In anul 2008, in parcul Carol eram tot noi. A fost frumos, nu-i asa? Totusi, cred ca iti aduci aminte ca eram in tricouri, vremea fiind mult mai blanda cu noi.

  1. Mulțumesc pentru lămuriri. Nu am văzut ceea ce ai spus că s-a întâmplat pentru că am ajuns mai târziu. Te cred pe cuvânt, iar despre frig știu și eu foarte bine pentru că m-am plimbat câteva ore prin oraș ca să văd manifestări ale Orei Pământului. Dacă vedeai ceea ce am văzut ai fi crezut tot ceea ce am crezut și eu. Este adevărat că rupt din context.
   Ca să răspund și la o altă nedumerire de-a ta, nu am scris niciodată ceva cu scopul de a face valuri și de a obține vizibilitate pentru că nu mă interesează cantitatea, ci calitatea. Mai bine mă citesc mai puțini, dar măcar sunt cei care înțeleg ceea ce spun și cu care sper să interacționez printr-o comunicare ce ne ajută să evoluăm.

Lasă un răspuns